Nieuws

Herbestemming van een wijk in Droixhe met het oog op imagoverandering

19/06/2019

Herbestemming van een wijk in Droixhe met het oog op imagoverandering

De Droixhe-wijk is in volle verandering. Sedert 2017 werd er een herbestemmingsplan ingevoerd. De voornaamste stedenbouwkundige opties waarvoor gekozen werd, beogen een imagoverandering van de wijk door de openbare ruimte nieuw leven in te blazen. Het doel is ook om een mix van woongebied en zijn diverse functies te creëren. Daarom heeft de tijdelijke vereniging – Altiplan (Architect) / BAG (Architect) / BEL (Studiebureau), belast met het project – er speciaal op gelet om een opening voor het huizenblok te bewaren. Ze wil dat realiseren met behulp van perspectieven die een visuele verbinding met de wijk tot stand brengen. Bovendien werd er gekozen voor baksteen met het oog op duurzaamheid.

Fase 1, waarin 208 woningen worden opgetrokken, is bijna af en het begin van fase 2, met 37 woningen en 20 dienstwoningen, wordt in 2020 aangevat.

Droixhe-2

Droixhe-implantation

De ventilatie-oplossing

Tijdens de ontwerpfase van het project was het belangrijk om een ventilatie-oplossing te voorzien met een kleine footprint. Daarom koos Energie& Confort de oplossing Aldes Dee Fly Cube D-systeem voor de ventilatie van de verschillende appartementen in dit project. Deze oplossing kan inderdaad sterke prestaties voorleggen op akoestisch vlak: Dee Fly Cube 300: 25 dB (A) tot 300 m3/u. Dee -Dee Fly Cube 370: 30 dB (A) tot 382 m3/u. Bijgevolg was een geluidsdemper niet noodzakelijk, wat een aanzienlijke plaatswinst betekent.

Droixhe-DeeFlyCube-3 Droixhe-DeeFlyCube-2

Droixhe-DeeFlyCube-1

De actoren van het project

Opdrachtgever: Maison Liégeoise

Indieners van het project: Tijdelijke vereniging – Altiplan (Architect) / BAG (Architect) / BEL (Studiebureau)

Aannemer: Tijdelijke vereniging van de bouwondernemingen Wust en Moury

Ventilatie: Energie&Confort

Altiplan-logo  Bag-logo Bel-logo

Wust-logo  Moury-logo

energie-confort-logo

Aldes, partner van de eerste passieve Eco-Residentie in kruislaaghout in de Luikse ‘Cité Ardente’

24/04/2019

Aldes, partner van de eerste passieve Eco-Residentie in kruislaaghout in de Luikse ‘Cité Ardente’

De site in de rue Léopold maakt deel uit van de eerste renovatiefase van de wijk “Cathédrale Nord”. Na het drama in de Léopold-wijk in januari 2010, dat alle Luikenaars diep raakte, was het centrum van de stad Luik niet meer hetzelfde. Om op die emotioneel geladen plaats een gebouw op te trekken kon men niet anders dan er een totaal nieuw project te creëren.

De nieuwbouw, bestaande uit een winkelgalerij op het gelijkvloers en appartementen, is een staaltje van geavanceerde bouwtechnieken. De eco-residentie Léopold verenigt niet alleen comfort en design, maar is ook een milieuvriendelijk en energie-efficiënt gebouw. Bovendien is er een doorgang gecreëerd tussen de rue Léopold en de rue du Lombard, wat een dynamiek tussen deze 2 wijken in volle herontwikkeling genereert.

 

Projet-Leopold-facade

 

 

 

 

 

 

 

 

Projet-Leopold-interieur  Projet-Leopold-cuisine

Het concept in een notendop

Constante ventilatie met Aldes InspirAIR Home 240 of 370 naargelang de oppervlakte van de appartementen. Met dit WTW-ventilatiesysteem kunnen de bewoners 92% van de afgevoerde warme lucht terugwinnen en ‘s zomers hun appartement gratis koelen dankzij de functie “free cooling”.

Het systeem omvat:

  • een elektrische voorverwarmingsbatterij van meer dan 1000 W
  • een elektrische naverwarmingsbatterij van meer dan 1000 W
  • een bypass (free cooling ‘s zomers of free heating in het tussenseizoen)
  • een geluidsdemper (in gegalvaniseerd staal) op de luchttoevoer
  • aansturing via smartphone

Perfecte isolatie

  • De draagmuren en buitenmuren zijn van gelamineerd hout (CLT-panelen). Tussen de appartementen is er telkens een dubbele scheidingsmuur en een laag akoestisch vilt. Het thermisch rendement van hout is 4 keer performanter dan een gebouw in traditioneel beton;
  • De CLT-panelen zijn standaard luchtdicht, in tegenstelling tot betonblokken;
  • De muren, daken en balkons zijn bekleed met EPS-isolatie van 24 cm of PIR-isolatie van 16 cm, wat 2 keer meer is dan de huidige norm;
  • De luchtdichte ramen zijn van gelakt aluminium en hebben een driedubbele beglazing (Ug-waarde is bijna 0,50 W/m²K).

Gratis energie

Er werden fotovoltaïsche panelen geïnstalleerd voor de appartementen die hiervan gebruik wensen te maken en voor de gemeenschappelijke voorzieningen zoals de lift en de verlichting in de gemeenschappelijke delen en aan de gevel.

De actoren van het project

De Stad Luik gunde de aanbesteding aan de 2 projectonwikkelaars Invest&Corporate en Jan de Nul. Voor de uitvoering van het project werkten ze samen met bouwfirma TimberTeam, die zich toelegt op de realisatie van gebouwen in meerlagige panelen van massief, kruiselings verlijmd multiplexhout, en met Reno-Solutions, gespecialiseerd in speciale technieken.

Invest&Corporate-logo     Jandenul-logo    RenoSolutions-logo

Twee andere bouwprojecten zijn al gepland:

  • Eco-residentie Coronmeuse: bouw van 11 appartementen, een parking en een binnentuin, Openbare aanbesteding Stad Luik, Projectontwikkelaars: I&C en Entreprise Liégeois, Bouwfirma: TimberTeam, Speciale technieken: Reno-Solutions, Ventilatiesysteem: Aldes InspirAIR Home
  • Eco-residentie Méan: bouw van 14 appartementen, 1 winkel en 2 kantoorverdiepingen, Projectontwikkelaar: I&C, Bouwfirma: TimberTeam, Speciale technieken: Reno-Solutions, Ventilatiesysteem: Aldes InspirAIR Home
Luxueus vakantiehuis, ideale setting voor een ventilatiesysteem met luchtzuivering

15/04/2019

Luxueus vakantiehuis, ideale setting voor een ventilatiesysteem met luchtzuivering

Zin in een weekend met familie of vrienden in een stijlvol vakantiehuis? De sinds enkele maanden geopende gîte Belvoor in Fouron-le-Comte is geknipt voor u. Dit luxueus verblijf is geschikt voor grote groepen van max. 32 personen. Alles is tot in de kleinste details uitgekiend: aanpasbare eetkamer, salon, biljarttafel, kinderhoek, jacuzzi en sauna, zonder de geavanceerde keuken te vergeten, met wasruimte en “dienstingang”. De slaapkamers lijken zo uit een luxueus hotel te komen.

Voor een luchtkwaliteit in overeenstemming met de hoogkwalitatieve inrichting koos de installateur voor Aldes, namelijk het luchtzuiveringssysteem InspirAIR Home in combinatie met de vochtgestuurde ventielen Bahia Curve, en de WTW-luchtbehandelingskast VEX in een horizontale buitenuitvoering. Bij de installatie werd niets aan het toeval overgelaten: isolatie, verlaagd plafond, enz.



Aldes-Belvoor-6  Aldes-Belvoor-5

Aldes-Belvoor-4